Élménybeszámoló

 

Az Erasmus + KA2 Stratégiai Partnerségek pályázat keretein belül 2018. novemberében került sor az első mobilitásra. A helyszín Róma, ahová iskolánkból hat diák utazott két kísérő tanárral.

 A mobilitás témája az antik római birodalom nyomainak, emlékeinek kutatása volt.  Ennek során számos híres emlékhelyet látogattunk meg. Jártunk többek között a Colosseumban, ahol a gladiátor viadalok szörnyűségei elevenedtek fel az idegenvezető szavai által, igazi rómainak érezhettük magunkat a Forum Romanum feltárt romjai között sétálva, tisztelegtünk olyan építészeti remekek előtt, mint a Pantheont és a Szent Péter Bazilika. A felsorolás nem teljes. Történelmi ismereteink az érdekesnél érdekesebb múzeumok, kiállítások és az idegenvezetők élvezetes elbeszélései alapján gazdagodtak. 

 A tanulók délután az iskolai foglalkozások keretein belül tovább gyarapíthatták az ókori római birodalommal kapcsolatos ismereteiket.  A program színes, változatos volt, minden napra jutott valami érdekes, felemelő esemény. Testnevelés órán ókori római játékokat tanultunk meg és játszottunk, nyelvórán latin szavakat tanultunk, dráma órán Shakespeare darabot adhattak elő a lelkes diákok különböző stílusban, rajzórán padlómozaikot készítettünk és hosszasan sorolhatnám az érdekesnél érdekesebb programokat.

A diákok számára kiváló lehetőség adódott továbbá szállásadóik, az olasz családok mindennapjainak megismerésére. A gyerekek az angol nyelv napi szintű használata, gyakorlása mellet szert tehettek az olasz nyelv alapjainak elsajátítására, az étkezési és viselkedési szokások megismerésére is.

Az utazás egy életre szóló élménnyel ajándékozott meg minden résztvevőt. Köszönjük a lehetőséget. 

                                                                                                         Szabó Ildikó